Een boek kan op verschillende manieren gebonden worden, waarbij de afzonderlijke pagina’s met een kaft in één object veranderd worden. De bindwijze van een boek bepaalt hoe duurzaam het is, hoe goed het open blijft liggen en hoe prijzig de uitgave wordt.
Lijmen met hotmelt
Dit is een bindwijze die vooral bij paperbacks wordt gebruikt: het levert een boek op dat meerdere keren gelezen kan worden, maar waarvan bij intensiever gebruik op termijn pagina’s los zullen laten. De achterkant van de pagina’s worden ruw gemaakt en voorzien van een laag hete lijm, waarop de (dunne) kaft wordt geplakt.
Lijmen met PUR
PUR is een hoogwaardige lijm die duurzaam hecht aan bijna alle materialen. Met deze bindwijze kunnen sterkere paperbacks worden geproduceerd die langdurig gebruikt kunnen worden. PUR-lijm hecht, in tegenstelling tot hotmelt, ook goed aan gecoate pagina’s. Ook bij deze bindwijze is het niet goed mogelijk om het boek open te laten liggen.
Innaaien
Het boek wordt voorzien van een harde kaft die uit drie delen (rug, voorplat en achterplat) bestaat. De pagina’s worden in series (katernen) aan elkaar genaaid, en de voorste en achterste pagina’s worden met de kaft verbonden. Dit levert een boek met een erg lange levensduur op, dat bovendien goed open kan blijven liggen op een willekeurige pagina.
Spiraalrugbinding
Hierbij worden er gaten in de achterrand van de pagina’s gestanst, waardoorheen een spiraal van metalen ringen of een plastic rug met ringen wordt geschoten. Dit is een gebruikelijke bindmethoden voor readers, rapporten en boeken die intensief worden gebruikt.