Voor commercieel geproduceerde boeken worden tegenwoordig eigenlijk maar twee verschillende technieken gebruikt. Elk daarvan heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Offset drukken
Dit is de oudere drukmethode, waarbij aluminium platen deels vochtig worden gemaakt. Op de niet-vochtige delen hecht zich vervolgens inkt, waarna de plaat tegen een rubberen sheet wordt gedrukt. Die sheet wordt vervolgens tegen de pagina gedrukt, waardoor de uiteindelijke print ontstaat. Voor verschillende kleuren inkt zijn verschillende platen nodig. De opstartkosten (het maken van de drukplaten) van offset printen is relatief hoog, maar de drukkosten per pagina zijn laag.
Digitaal drukken
Bij deze drukmethode worden geen drukplaten gebruikt. Bij inkjetprinters wordt de inkt op de pagina’s van het boek gespoten. Bij een elektrografische printer wordt toner met behulp van laserlicht aan de pagina’s gehecht. Deze vorm van printen is per pagina duurder, waardoor hij vooral voor boeken met kleine oplages veel wordt gebruikt.
Kiezen voor een drukmethode
Offset is tegenwoordig grotendeels ingehaald door digitale druk, vooral omdat de opstartkosten ervan hoger zijn bij lage oplages. Voor boeken met een grote oplage is offset daarentegen goedkoper dan digitaal drukken.
Vroeger was de kwaliteit van offset drukken hoger, maar het verschil is tegenwoordig verwaarloosbaar. Ook is het bij digitale drukwerken mogelijk om elke pagina uniek te maken, omdat er geen sjabloon wordt gebruikt.